Fra bondepige til hærfører

– den sande historie om Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc - billede fra TV-serien (1999)

Foråret 2013’s skuespil om Jeanne d’Arc (1412-1431) på Odense Teater er blot et af mange hundreder af teaterstykker, bøger, film, sange og endda operaer, der i tidens løb er skabt om “Jomfruen fra Orleans”.   

Men hvem var hun i virkeligheden – denne forunderlige unge kvinde, som hverken kunne læse eller skrive, men som reddede Frankrig fra at gå under i en altødelæggende krig mod England. Er det muligt at finde frem til ‘den sande historie’ om Jeanne d’Arc?

Vi følger de bevægende vidneudsagn i de historiske dokumenter fra de som kendte og kæmpede sammen med Jeanne:

Indtil hun er 12 år gammel er Jeanne bare en fattig og ukendt landsbypige, men så begynder hun at høre ‘stemmer’ –  visioner hvorigennem hun også ser ærkeenglen Mikael og helgenerne Sankt Katarina og Margaretha. De fortæller at Gud har udset hende til at redde Frankrig fra de engelske invasionsstyrker.

Hun forlader sin familie og drager til den franske tronarving, Charles, som lever i eksil i de sørgelige rester af det land, som han næsten har opgivet håbet om at komme til at regere.

Jeanne overbeviser Charles om at sætte hende i spidsen for en hær, der undsætter en af Frankrigs sidste store bastioner, den strategisk vigtige by – Orleans – som er ved at falde efter et halvt års engelsk belejring.

Det lykkedes soldater ledt af Jeanne at befri Orleans, og på forunderligste vis begynder krigslykken nu at vende for Frankrig, efter at den i næsten 8 årtier har været på englændernes side. 

By efter by bliver erobret tilbage, inklusive den gamle kongeby, Reims, hvor Charles endelig bliver kronet til konge over hele landet, som Charles d. 7…

Men Jeanne bliver kort efter disse triumfer fanget af englænderne, som får en fransk biskop i deres sold til at dømme hende til døden på bålet ved en stort anlagt retssag. Den skal vise for befolkningen, at hun bare er en heks, der har vildledt dem.

Jeanne bliver beskyldt for at have forbrudt sig mod den eksisterende orden ved at gå i krig i mandstøj og hævde at hun kan tale direkte med engle, uden om kirkens autoritet.

Alene udkæmper Jeanne d’Arc nu sin sidste kamp, mens hun står igennem de endeløse forhør fra kirkens lærde mænd og truslerne om tortur. Men hun fastholder til det sidste, at hun var sendt direkte fra Gud …

Undervejs i foredraget tager vi livtag med de centrale spørgsmål, som ofte melder sig om Jeanne d’Arc: Hvor mange af historierne om Jeannes heltegerninger er myter og hvor mange er fakta? Kan vi være sikre på, at Jeanne ikke bare var skizofren – og hvis hun ikke var sindssyg, hvordan skal vi så forstå hendes ‘stemmer’? Og hvorfor bliver historien om Jeanne d’Arc stadig ved med at være vigtig for os, den dag i dag? 

Book foredraget her

*

Hvordan så Jeanne ud?

Joan-of-Arc-leelee-sobieski-321504_600_744Personal_recollections_of_Joan_of_Arc_(1895)_-_Statueedit

Mange har forsøgt at forestille sig det, men der findes ingen samtidige portrætter af Jeanne.

Billederne herover er fra TV-serien (1999), hvor Jeanne portrætteres af Leelee Sobieski. Det sort/hvide-billede forestiller en de mange statuer, som i tidens løb er lavet af Jeanne.

*
Film og bøger om Jeanne

Det er desværre stadig småt med nyere bøger om Jeanne på dansk, bortset fra nogle børnebøger og så den lille bog fra 2011 af Kirsten Grubb Jensen. 

Vita Sackville-Wests 1936-bog i dansk oversættelse fra 1985 er stadig det største danske værk, som findes! Men jeg husker at der faktisk var danske oversættelser bag i nogle bind af den gamle Grimbergs Verdenshistorie af referaterne fra retssagen. De kan være værd at støve op, hvis man gerne vil læse noget 1. håndskilde-materiale på dansk.

Min yndlings-Jeanne d’Arc-film er “Jeanne La Pucelle” fra 1992. Den er meget smuk (især Sandrine Bonnaire som Jeanne) og dialogen føler de historiske dokumenter tæt. Desværre er kulisserne og antallet af statister lige i underkanten nogle gange – det virker i høj grad som en TV-produktion. Men som sagt – meget seværdig:

https://www.youtube.com/watch?v=R0NmkZ6Cm3Y (del 1)

https://www.youtube.com/watch?v=EJ_OG0NKnzY (del 2)

Der er lidt mere ‘Hollywood’ over TV-filmen fra 1999, som jeg bruger billeder fra til foredraget. Den er helt klart lavet til et yngre publikum, og tager sig nogle historiske friheder, men er stadig meget ‘i ånden’ synes jeg. Og gode gamle Peter O’toole kan i øvrigt opleves som biskop Cauchon i en af sine sidste glansroller:

https://www.youtube.com/watch?v=X88ClK1Vh0g (trailer)

Tidligere afholdte foredrag:

19. maj 2016 på Ryes Café, København Ø

2. februar 2016 i Mern Kirke

20. januar 2014 i FOF Sydøst

21. januar 2014 i FOF Sydøst

23. januar 2014 i FOF Sydøst

10. marts 2014 i Hvalsø FOF

29. juli 2014 Stege Kirke, i regi af Folkeuniversitet

26. september 2014 i FOF Koldings Fredagshøjskole

26. november 2014 i FOF Randers

23. oktober 2013 i FOF Syd- of Vestsjælland, Roskilde

10. oktober 2013 i FOF Midtsjælland, Slagelse

Book foredraget her