“Konge over alt hvad jeg ser”

– På sporet af den virkelige Robinson Crusoe

September 1704

På en øde strand i det sydøstlige Stillehav, står en mand og spejder usikkert efter robåden, som er på vej tilbage til det engelske kaper-skib, der netop har sat ham af på en lille ubeboet ø. Manden er skibets skotske navigatør, Alexander Selkirk, og han har selv bedt om at blive efterladt. Han har ikke længere tiltro til at skibet, der har bragt ham tusinder af mil, er sødygtigt. Det vil snart gå ned, mener han. I sidste øjeblik bliver Alexander dog i tvivl om sit valg og løber efter robåden – ud i bølgerne. Men det er for sent. Han får ikke lov at komme tilbage. Han er nu dømt til at være alene – og ved ikke selv andet end at det måske er for resten af livet.

Alexander Selkirk fik ret. Skibet, Cinque Ports, gik ned ud for Chile få uger senere, fordi træet i bunden var orm-ædt. Selkirk blev til gengæld reddet, som han havde håbet – men først 4 år senere. På det tidspunkt havde han overlevet alene på øen Más a Tierra i omkring 1600 dage.

Han havde været ved af dø efter et fald fra en klippe, klatret om kap med de bjerggeder han jagtede for at få noget at spise, og til sidst næsten glemt sit sprog. Da Alexander Selkirk endelig kom hjem til Skotland, fik en kontroversiel engelsk forfatter ved navn Daniel Defoe nys om hans skæbne og skrev en roman baseret på Selkirks oplevelser – Robinson Crusoe.

Men hvem var Alexander Selkirk egentlig? Hvordan overlevede han – ikke mindst ensomheden? Og hvordan gik det til at en undseelig skotsk sømand fik sin helt egen litteratur-genre (robinsonaden) og blev inspiration til tusindvis af bøger, film, musik, teaterstykker, og TV-serier – fra Lost til Robinson-ekspeditionen?

Undervejs i foredraget vil vi prøve at leve os ind i hvordan det har været for Alexander Selkirk at skabe sig en tilværelse på den tåge-indhyllede vulkanske ø, som blev hans andet hjem, på godt og ondt …  En tilværelse som ufrivillig eneboer der inspirerede digteren William Cowper til at skrive strofen, hvorfra titlen på foredraget stammer:

I am monarch of all I survey,
My right there is none to dispute;
From the center all round to the sea
I am lord of the fowl and the brute.


Foredraget kan bookes fra januar 2018.