De sidste inka-prinsesses skæbne

Den sidste Inka-prinsesse

Peru, år 1570

Den gamle inka-hovedstad, Cusco, har nu været i de spanske erobreres hænder i snart 4 årtier og den eneste lov der gælder er deres. En ældre inka-kvinde fremstilles i byretten anklaget af sin afdøde mands kreditorer. Hun skal ikke arve noget som helst, for manden har haft gæld og hendes hus og jord skal sælges for at kreditorerne kan få deres penge. Kvinden skal sættes på gaden. Hun bøjer hovedet.

Hvis ikke man lige ved det, så er det ikke til at se at denne kvinde – kun omkring 50 men ældet før sin tid – er den sidste overlevende prinsesse fra det engang så mægtige Inka Rige, der herskede over Sydamerika fra Ecuador til Chile. Doña Beatriz som hun hedder på spansk blev oprindelig født som en af inka-kejseren, Huayna Capacs, mange døtre.

Huayna Capac var den sidste kejser, der herskede over hele Inka Riget inden de spanske conquistadorer (erobrere) overrendte landet i 1530’erne. Beatriz’s oprindelige navn var Coya Manco Capac, og hun kæmpede alle sine dage for at få det bedste ud af sin skæbne:

Hendes far, kejseren, dør af en af de sygdomme som kommer til Den Nye Verden sammen med de spanske erobrere, og som få havde modstandskraft imod (sandsynligvis kopper). Hendes ældste bror, Huascar, bliver dræbt i inkaernes egen borgerkrig derefter. Så invaderer spanierne, ledet af den barske conquistador, Francisco Pizarro. Han vil have inkaernes guld og land.

Coya bliver fanget af Pizarros folk, og som 17-årig bliver hun gravid med en spansk soldat, Mancio Sierra, der derefter holder hende som konkubine. Da hendes anden halvbror, Manco Inca, gør oprør mod spanierne er Coya tvunget til et umuligt valg. Hun ender med at advare Mancio Sierra mod sin halvbrors plan om at dræbe spanierne.

Manco Inca belejrer Cusco men kan ikke erobre byen tilbage fra spanierne. Han må flygte ud i junglen. Mancio Sierra forlader dog Coya kort efter, og hun flakker omkring med sin spæde søn, indtil hun af nød bliver gift med en middelmådig spansk embedsmand: Pedro Bustinza.

Spanierne har nu erobret landet, men freden kommer ikke. Bustinza lider en krank skæbne, da han holder med den forkerte side i den efterfølgende krig mellem de spanske generaler, om hvem der skal have mest bytte og jord i den nye koloni. Bustinza bliver fanget og hængt af vindernes fraktion.

Efter pres fra en anden overlevende halv-bror, Paullu Inca, gifter Beatriz sig igen – denne gang med en spansk skatteopkræver, Hernandez, for at sikre familien økonomisk. Hun har udover sin søn Juan med den spanske soldat, og sine børn med Bustinza, også taget børn til sig fra sin oprørske halvbror, Manco Inca, efter at han blev dræbt af spanierne i et baghold.

Da Paullu også dør, bliver Beatriz formelt lederen af resterne af kongehuset, som stadig bor i det spansk koloniserede Cusco og prøver at indrette sig på den ny tid.

Den spanske guvernør beder Beatriz om at hjælpe med at få en fredsaftale istand med inka-krigeren, Sayri Tupac, som leder de inkaer der stadig fører guerillakrig imod spanierne – fra deres jungle-skjul i det fjerne Vilcabamba. Det lykkedes efter mange hårde forhandlinger at få Sayri til at overgive sig og flytte til Cusco, men året efter dør Sayri pludseligt. Hans efterladte folk i Vilcabamba frygter at Sayri er blevet forgiftet af spanierne og fortsætter den væbnede kamp indtil deres skjulested bliver fundet og tilintetgjort.

Beatriz har opgivet kampen mod de nye herskere, men ikke kampen for sin egen og sin families fremtid. Hun får efter lang tids appel til den spanske konge endelig tilkendt et stykke jord af den spanske guvernør nær Titicaca-søen, hvor hun voksede op, og kan omsider se frem til en tryghed hun næsten aldrig har kendt i sit omtumlede liv.

Titicaca-søen
Beatriz voksede op med udsigt til inkaernes hellige sø – Titicaca.

Men Beatriz’ spanske mand, Hernandez, pantsætter lidt efter lidt jorden og de tilhørende ejendomme for at stille sikkerhed for sin stigende gæld. Så da Hernandez dør er det Beatriz der må betale prisen for hans solderi, herunder til en søn som Hernandez har fået med en anden kvinde og som nu vil have sin del af arven.

Nu står Beatriz så nedbrudt og alene og klar til at høre byrettens dom over, hvornår hendes ejendele skal på auktion for at betale Hernandez’ gæld, da døren til salen pludselig går op:

Cuscos borgmester har valgt at blande sig i hendes sag. Og borgmesteren er ingen ringere end Mancio Sierra – den spanske soldat hun i sin tid fik et barn med som ganske ung!

Men er Mancio kommet tilbage i hendes liv efter så mange år for at hjælpe Beatriz, eller for at tage sin del af byttet endnu engang … ?

Book foredraget her

*

I foredraget følger vi Coya/Beatriz og hendes skæbne i spaniernes ‘nye verden’ som blev bygget på ruinerne af det engang så storslåede Inka Rige. Det er en historie om undergang og umulige valg, men også om vilje til modstand – i sidste ende for at bevare mindet for eftertiden om den verden, der var …

Foredraget indeholder billeder og historier fra næsten 20 års rejser til Peru – den seneste i sommeren 2016, og originale tegninger af foredragsholderen som levendegør dramaet for alle.

Kom hvis du interesserer dig for de fantastiske inkaer, Peru og Sydamerika, og måske har rejst i Andes-landene – eller gerne vil gøre det!

Foredraget er lavet i samarbejde med Charlotte Frederiksen fra Rejse-Historier.dk.

Sacsayhuaman
Charlotte ved det gigantiske fort, Sacsayhuaman, udenfor Cusco. Dette fort var inkaernes sidste skanse mod spanierne. I løbet af foredraget ser vi billeder fra denne og andre spændende inka-ruiner i Peru, hvor  prinsesse Coya/Doña Beatriz levede og overlevede.

Book foredraget her

Se første halvdel af foredraget på YouTube!

Tidligere afholdte foredrag

2018:

24. januar i FOF Syd- of Vestsjælland, Roskilde

2017:

i FOF Syd- og Vestsjælland:

tirsdag d. 24 januar i Slagelse

tirsdag d. 21. februar i Ringsted

onsdag d. 22. februar i Skælskør

i Rødovre AOF:

mandag d. 6. marts kl. 13 i Rødovre

tirsdag d. 7. marts kl. 13 i Rødovre

2016:

23. november i Randers FOF