Den ukendte Columbus

– Oplev en større historie om mennesket bag en af
verdens største opdagelsesrejser!

composite2.2

Meningerne om Columbus har ændret sig ikke så lidt i de hen ved 500 år, der er gået siden sømanden fra Genova satte foden på en strand i Bahamas og forenede to verdensdele. I foredraget vil du høre alt om de fire dramatiske rejser Columbus foretog og komme med på en jagt på manden bag myten. En jagt der er mindst lige så spændende som den eventyrlige færd, Columbus satte ud på for at finde søvejen vestover til Indien – for i stedet at finde en helt ny verden.

Vikingerne havde været der før, og indianerne kom først, men det var Columbus, som – på godt og ondt – indledte den faste forbindelse til de kontinenter vi i dag kender som Nord- og Sydamerika. En forbindelse som fik tragiske konsekvenser for den oprindelige befolkning, men som også ad åre ledte til den verden, vi næppe kan forestille os anderledes i dag.
*

Gabriel Byrne som Chris Columbus
Omkring d. 12. oktober 1492 fandt Columbus endelig land – men ikke det han havde håbet på …

*
Der er dog sider af Columbus, som ofte synes glemt midt i det evindelige skænderi om konsekvenserne af hans opdagelser og de relativt endimensionelle portrætter af ham i film og bøger. 

For var Columbus kun ude efter guld for at blive rig? Så han blot alle indianere som slaver? Og var han dybest set en vildledt tosse, der aldrig var i stand til at begribe, at han ikke var kommet til hverken Indien, Kina eller Japan?

Svarene er ikke så indlysende, som man skulle tro. Columbus var nemlig en dybt religiøs mand, der også havde en vision om at tage en genvej til Asien for at finde guld, som et middel til at finansiere befrielsen af Jerusalem fra tyrkerne. Men efter landgangen i 1492 blev han i praksis splittet mellem sådanne ‘højere mål’, længslen mod endelig at sikre sig selv og sin familie status og rigdom efter at være vokset op i små kår, og så udfordringen ved at styre et kludetæppe af kolonister bestående af eventyrere, håbefulde emigranter, løsladte fanger, og arrogante adelsfolk.

Selv om han langt fra var konsekvent, så prøvede Columbus faktisk at sikre, at indianere blev behandlet ordentligt efter den tids normer. Men hans manglende evner som leder af den første nye koloni på den caribiske ø, Hispaniola, gav frit slag for betydeligt mere skruppelløse folk end han selv. Magtfulde adelsmænd rottede sig hurtigt sammen mod Columbus og gjorde væbnet oprør. De var utilfredse med Columbus’ styre og hans brudte løfter om ‘et nyt paradis’, og de havde ingen samvittighedskvaler ved til fulde at udnytte og slavebinde den oprindelige befolkning. 

I 1500 blev Columbus således afsat som Hispaniolas guvernør og ført hjem i lænker, beskyldt for at have kørt kolonien i sænk økonomisk og administrativt. Han blev også beskyldt for at have mishandlet både kolonister og indianere. Det sidste var dybt ironisk set i lyset af de andre kolonisters skånselsløse grusomhed, modsat Columbus’ forsøg på at indføre i det mindste et minimum af beskyttelse af indianerne (f.eks. at kun de indianere, der var kannibaler, måtte tages som slaver).
*

Caribiske indianere i dag
Taino-indianerne som Columbus først mødte anses for udryddet i dag. Men prøvede Columbus også at beskytte dem imod de andre kolonisters overgreb?

*
Columbus overvandt dog den spanske konges og dronnings skepsis, blev frigivet og fik skrabet penge sammen til en ny, sidste rejse i 1502 for at finde den søvej til Indien, han endnu higede efter at opdage. Efter at have overlevet orkaner og indianerangreb, strander Columbus og hans folk i et år på Jamaica, og et nyt mytteri bryder ud. Columbus klarer sig kun på grund af nogle få loyale folks støtte. De tæller bl.a. hans yngste søn, Fernando, og vennen Diego Mendez, der uforfærdet satte over det åbne hav i kano for at hente hjælp.

Columbus er syg af strabadserne på de konstante rejser, men hjemme i Spanien er der ingen ro til at komme sig. I de sidste to år af sit liv bliver han således trukket ind i et bittert retsopgør med den spanske krone om den løn og de privilegier, han så brændende har ønsket sig, siden han var væver-søn i Genova, og som skal sikre hans egen familie fremover. Samtidig skriver han desperat masser af breve – og endda en hel bog – til de royale i et sidste forsøg på at få overbevist dem om, at missionen om at redde Jerusalem har været og bør blive højeste prioritet, og at han – Columbus – er blevet underløbet af sine fjender i kolonierne og ved hoffet.

Columbus dør i 1506 som en udslidt og frustreret mand, uden at Jerusalems redning, eller retsopgøret, er nået nogen vegne. Men det største nederlag for ham er dog, at han aldrig har fundet søvejen til de såkaldte ‘indiske lande’ ved at sejle over Atlanten. Hvis han blot havde formået at åbne den rige handelsvej til Østen, som han satte ud for at finde, så havde alle nederlagene, fejltrinene og ydmygelserne måske været til at bære. Så Columbus kan ikke få sig selv til at se det i øjnene … 

Han havde jo kæmpet for projektet i næsten 25 år, og rejst vidt omkring igennem hele sin ungdom – bl.a. til den danske koloni Island – for at samle oplysninger fra søfolk der (måske) havde set land langt mod vest. Han kunne ikke opgive drømmen om at have fundet en ny vej til Indien, selv om den viste sig at være en illusion.

Men det var en af den slags drømme, der ændrede verden for altid.

Book foredraget her


Hvordan så Columbus ud?**

Et utal af film er lavet om Columbus – herover musik og klip fra filmen “1492 – Conquest of Paradise” (indspillet i 1992), men vi er faktisk ikke helt sikre på hvordan han så ud. Ingen samtidig portrætter overlevede, men mange forsøgte at forestille sig den berømte admiral i århundrederne efter.

De andre billeder her på siden er af Gabriel Byrne som Columbus (1985), samt et  billede af af taino-indianernes efterkommere fra Caribien i dag.

Tidligere afholdte foredrag

2017:

i FOF Sydøst

tirsdag den 10. januar i Haslev

torsdag den 12. januar i Vordingborg

mandag den 30. januar i Nykøbing

2016:

Mandag den 7. marts i Rødovre AOF

Tirsdag den 8. marts i Rødovre AOF

Onsdag den 9. marts i Rødovre AOF

Onsdag den 9. marts (igen) i Rødovre AOF

onsdag den 24. februar i Aktivitetscentret Lützensvej, Korsør i FOF Vestsjælland

2015:

torsdag d. 24. september Solvang Bibliotek

onsdag d. 21. oktober i FOF Randers

Book foredraget her

*