Eleanor af Aquitanien

Middelalderens mægtigste kvinde

Kath Hepburn as Eleanor

– en historie om modet til at gå mod strømmen!

Eleanor (1124-1204) var født som hertuginde af det svundne land, Aquitanien (nuv. Sydvestfrankrig), men endte som dronning af først Frankrig og dernæst England. 

Den unge Eleanors liv ændres med et slag, da hendes far – hertug William af Aquitanien –  pludselig dør i 1137, og hun bliver givet bort som 13-årig til giftermål med kong Louis d. 7. af Frankrig. Det var en tid hvor en konges ægteskab først og fremmest var en politisk alliance, og en dronnings første prioritet var at underkaste sig sin mand og føde nogle (mandlige) arvinger. Men Eleanor var egenrådig, sulten på livet og udadvendt. Louis derimod var asketisk og eftertænksom, og havde brug for at hævde sin magt som konge. Samlivet var belastet fra begyndelsen og efter 15 års ægteskab havde Eleanor ‘kun’ født to prinsesser til arvefølgen. 

Eleanor fulgtes med Louis på det 2. korstog (1147-1149), hvilket var tæt på at koste hende livet. Og det kostede hende under alle omstændigheder ægteskabet med Louis, der ikke længere kunne tolerere hendes indblanding i de militære beslutninger (og presset på sin egen vaklende autoritet), og derfor satte hende i husarrest.

Det 2. Korstog var en militær fiasko. Eleanors konflikter med sin første mand, kong Louis d. 7. af Frankrig – var en indirekte årsag hertil.

Efter en kontroversiel skilsmisse fra Louis, fortsatte Eleanor med at skabe panderynker ved nu at gifte sig med den 12 år yngre grev Henry af Anjou, som kort efter skulle blive kong Henry d. 2. af England.

Dermed sluttede Eleanor nu Aquitanien til Englands besiddelser. Således blev hun dronning over et vældigt rige – det såkaldte Angevinske Rige – der strakte sig fra Skotland til Pyrenæerne. Men riget blev hurtigt sårbart overfor angreb fra indre og ydre fjender – heriblandt hendes eksmand, som ønskede at genvinde Frankrigs herredømme over Atlanterhavs-provinserne.

angevin_empire
Det Angevinske Rige, som Eleanor var dronning over, bestod af England, Irland og halvdelen af det moderne Frankrig

Med sin konstante søgen efter politisk indflydelse og insisteren på sin frihed til at leve, som det passede hende, blæste Eleanor på ‘kvindens plads’ i sin samtid, og blev genstand for sejlivede skandalerygter om affærer til højre og venstre.

De første mange år af Henry og Eleanors ægteskab er det ellers, som om Eleanor endelig har fundet det perfekte match – en mand, hvis ambitioner matcher hendes egne. Men Henrys ambitioner viser sig efter nogle år at have en mørk side. Han overtager styringen af Aquitanien udenom Eleanor, nægter sine sønner det land de har ret til  som prinser i Riget, og da han til sidst myrder sin tidligere ven, ærkebiskop Thomas Beckett, fordi biskoppen ikke ønsker at lade kirken være underlagt kongemagten, bliver det klart for Eleanor, at hendes mands magtfuldkommenhed har overskredet en grænse.

Old Henry Lion-In-Winter_41
Eleanors anden mand, kong Henry af England, syntes at være et godt match for hende efter den dramatiske skilsmisse fra kong Louis af Frankrig. Men lykken varede ikke ved … 

Eleanor slår sig sammen med sine sønner, heriblandt Richard Løvehjerte, i oprør mod Henry. Men Henry løber med sejren. Han slutter en nødtvungen fred med sine stærke prinse-sønner, men en person får hans fulde hævn at føle: Eleanor. En chokeret krønikeskriver opregner henved 30 eksempler på, at sønner har gjort oprør mod deres kongelige far, men kan ikke finde noget fortilfælde for at en dronning har gjort lignende. Eleanor fængsles derfor på livstid for sin brøde.

Eleanor overlever dog Henry, og slipper fri efter 16 år. Kort efter runder hun 70, en meget høj alder på den tid, og overtager regeringsmagten i England, mens den nye konge – Richard Løvehjerte – drager bort på endnu et korstog.

Hepburn og Hopkins som hhv. Richard og Eleanor
Eleanor havde et særligt forhold til sin mest berømte søn, Richard Løvehjerte

Da Richard på tilbagevejen fra Det Hellige Land bliver kidnappet af en østrigsk hertug, gør hans lumske bror, Prins John, hvad han kan for at vinde magten. Men Eleanor – og ikke Robin Hood – er den, der omsider forpurrer Johns ambitioner, og får Richard ud af sit fangenskab. 

Eleanor dør som 80-årig i 1204 efter at have elsket og mistet, vundet og tabt i krig, været dømt ude og vendt tilbage til tronen. Et liv der stadig tales om – 800 år efter.  

Book foredraget her

*

Hvordan så Eleanor ud i virkeligheden?

Der er stadig diskussion blandt historikerne om hvorvidt vi har nogle samtidige portrætter af Eleanor, f.eks. nogle billeder på en mur i en af de slotte hvor Eleanor boede (Chinon). Herover er en kunstners forestilling af, hvordan Eleanor måske så ud som ung, baseret på hendes gravmæle i Fontevrault-klostret i Frankrig.

Bortset fra billedet af korstogsridderne, er de andre billeder på denne side fra filmene “Becket” (1964) og “Løve ved Vintertide” (“Lion in Winter”) hvor hhv. Katharine Hepburn spiller Eleanor, Anthony Hopkins Richard Løvehjerte og Peter O’Toole kong Henry d. 2. af England.

*

Læs mine artikler om Eleanor:

Her følger links til en serie gæsteblog-artikler på engelsk om Eleanors forhold til sin ældste søn, Henry ‘Den Unge Konge’, der døde allerede som 28-årig – inden han nåede at efterfølge sin far, kong Henry II. Unge Henrys død var den direkte årsag til at det blev Richard Løvehjerte, og ikke ‘Den Unge Konge’, der efterfulgte den gamle Henry i 1189.

Jeg har prøvet at tegne et psykologisk portræt af Eleanor som (dronninge)moder, så godt som det nu lader sig gøre, baseret på de sparsomme kilder. Samtidig får I også den dramatiske historie om Eleanors ægteskab med Henry II, herunder om Det Store Oprør i 1173 hvor Eleanor – skandaløst og fuldstændig uhørt for samtiden – gik med sine sønner i en koalition imod kong Henry for at afsætte ham.

 Del I: Om Eleanors forhold til sine børn og hvad vi kan vide (og ikke vide) om det – næsten 900 år efter 

Del II: Om tronarving Henrys teenage-år og træning af ridderen William Marshal, som reddede Eleanor fra et baghold

Del III: Om Det Store Oprør mod kong Henry i 1173

Del IV: Om Eleanors reaktion på sin ældste søns død i 1183 

Kommende foredrag:

27. februar i Roskilde

25. april i Vanløse

(mere info følger!)

Tidligere afholdte foredrag:

Onsdag d. 23. marts 2016 i AOF Næstved

Onsdag d. 11. marts 2015 i FOF Randers

Tirsdag 7. oktober 2014 Brønderslev Bibliotek

Tirsdag 7. oktober 2014 Kulturhus Kappelborg, Skagen

Onsdag 8. oktober 2014 Musikhuset, Sæby

Onsdag 8. oktober 2014 Vendelbohus, Hjørring

Torsdag 9. oktober 2014 Vendelbohus, Hjørring

Torsdag 9. oktober 2014, Vrå Højskole

Fredag 10. oktober 2014, Det Musiske Hus, Frederikshavn

 

Book foredraget her