Hvem var Astrea?


Aphra Behn - (ill. Ulrik Kristiansen)

En Meget Kort biografi over Aphra Behn (1640-1689) – også kaldet Den Uforlignelige Astrea.

Aphra Behn var en engelsk romanforfatterinde, skuespil-forfatter, eventyrer og spion, som levede i England i den såkaldte Restoration Period. Det var monarkiet som var blevet restaureret efter den engelske borgerkrig.

Aphra rejste som ung til kolonien Surinam i Sydamerika, hvor hun fik inspiration til at skrive sin mest kendte roman, Oroonoko, om en afrikansk prins’ tilfangetagelse som slave og dramatiske liv og død. Hun fortsatte derefter som spion i Amsterdam under en af Englands krige mod Holland, men blev svigtet af sine overordnede.

De stoppede med at sende hende penge, så hun måtte vende ludfattig hjem til gældsfængsel i London og begyndte derefter en forfatter- og skuespilkarriere på en tid hvor kvinder kun lige havde fået lov til at stå en scene.

Aphra skrev nogle for den tid meget vovede skuespil som i bogstaveligste forstand gik i kødet på temaer som ægteskab, kønsroller, politik, og seksualitet. Hun blev af samme grund ofte dømt af eftertiden som en andenrangskunstner og blev i lang tid efter sin død ’glemt’ af den litterære elite. Men i løbet af 1900-tallet begyndte man at se kvaliteterne i hendes liv og virke.

Den berømte forfatterinde, Virginia Woolf, udtalte således at

”alle kvinder burde lade blomster falde på Aphra Behns grav, for det var hende som tilkæmpede sig retten for kvinder til at sige hvad de havde på hjerte”.

*
Aphra Behns dæknavn som spion blev også et af hendes kunstnernavne – Astrea (en omskrivning af det latinske ord astra som betyder ’stjerne’). Forfatterinden Vita Sackville-West fik senere dette navn gjort populært gennem sin korte biografi, Aphra Behn – The Incomparable Astrea – ’Aphra Behn – Den Uforlignelige Astrea’.

Jeg har valgt at kalde sitet astrea.dk fordi jeg kan identificere mig med Aphras kamp for at overleve som kunstner imod alle odds … og fordi jeg bare synes hun er ret cool.

Aphra Behn bliver hovedperson i et kommende foredrag, såvel som i senere bind af en ny fantasy-bogserie, jeg arbejder på

Du kan læse en længere bio om Aphra og hendes digte/skuespil/bøger her.